historia

© Jaakko Riihimaa. Teksti on julkaistu Rare-lehden numerossa 21/1997.

 Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut -yhtyeen ydinhahmo on koko sen olemassaolon ajan ollut Vesannolla syntynyt, Kajaanin kautta tamperelaistunut muusikko Ari Närhi.

Hän siirtyi musiikin tekemisen pariin suhteellisen myöhään – vasta 14-15-vuotiaana. Alku oli tavanomainen, kotibileistä ulos jätetty pikkuveli kiinnostui isonveljensä kaverin tuomasta kitarasta ja alkoi rämpytellä. Vähitellen perustettiin bändi, joka soitti ajan tyylin mukaisesti ”purkkaa ja jytää”. Ari muistelee, ettei koskaan oikein oppinut soittamaan muiden biisejä, omia lauluja alkoi syntyä sen sijaan. Vaikuttajia miehen musiikille ovat mm. Neil Young ja Jackson Browne. Kotimaisista alan hahmoista Kari Peitsamon esimerkki oli merkittävin rohkaisija aloittelevalle artistille.

Laulajana Aria on vertailtu lähinnä Tuomari Nurmioon, alkuvaiheessa ehkä vähän ilkeästikin, mutta myös Yarin tapaan tulkita on olemassa yhtymäkohtia. Närhin musiikillista linjaa kuvataan yleensä murheelliseksi tai vähintäänkin alakuloiseksi. Tämän Ari itse kuitenkin kiistää todeten olevansa ehkä vakava mutta ei missään tapauksessa synkkä. Lauluissa on haikeimmillaankin aidosti positiivista latausta ja keveyttä. Epäilemättä Ari Närhi kuuluu 1980-luvulla esiintulleiden lauluntekijöiden ehdottomaan kärkijoukkoon. Heti debyyttivaiheessa sanoitusten runous ja riimit olivat tuoreita, uusia ja mielenkiintoisia. Niiden antamia mielikuvia on pidetty elokuvamaisina – mihin näkemykseen on helppo yhtyä. Laulut sisältävät monesti pieniä, tahallisia kirjallisia ja musiikillisia lainauksia ja viittauksia, joskus jopa hänen omaan tuotantoonsa.